Odbojkašice Ezačibašija (©MN Press)
Odbojkašice Ezačibašija (©MN Press)

Sklapanje kockica u Ezačibašiju: Mogu li da zaprete naredne sezone Vakifu?

Vreme čitanja: 3min | pon. 16.05.22. | 11:30

Poslednji put Ezačibaši je bio šampion 2012. godine, tako da se već deset godina čeka nova titula. Za najtrofejniji turski klub to je baš dugačak period posta

Pokušava Ezačibaši da se vrati u doba kada je potpuno dominirao turskom odbojkom. Ima u sastavu jednu od najboljih odbojkašica sveta Tijanu Bošković, koja pokriva poziciju korektora. Zajedno sa njom u dijagonali je vrhunski dizač Maja Ognjenović. Na krilima srpskog tandema ove sezone je osvojen CEV kup, ali jasno je da su ambicije kluba i tih igračica ipak mnogo veće.

Vakif apsolutno drži primat u Turskoj, a vrlo uspešno se nosi i sa evropskim izazovima. Ove sezone već ima četiri osvojena trofeja - Superkup, Kup, prvenstvo i Svetsko klupsko prvenstvo. Igraće ove nedelje i finale Lige šampiona, gde će napadati peti pehar. Prvak Turske je četvrti put uzastopno... Ove sezone Gvidetijevim devojkama najbolje je uspeo da zapreti Fenerbahče. Terzićev tim je pobeđivao Vakif, ali je sve najvažnije međusobne okršaje izgubio. Obračuni Vakifbanka i Fenerbahčea su definitivno privukli najveću pažnju u Turskoj.

Izabrane vesti

Iako je drugo mesto u ligaškom delu pripalo Ezačibašiju, taj klub je nekako ostao u senci dva najveća rivala. Tijana Bošković i drugarice su igrale dva finala - izgubile su Superkup i pobedile u CEV kupu. U kupu Turske i prvenstvu zaustavljene su u polufinalu. Na kraju su završile na trećoj poziciji u domaćem šampionatu posle trijumfa protiv THY.

Kada se pogleda sezona pre - 2020-2021, tada su bile na četvrtoj poziciji jer su izgubile od Turkiš Erlajnsa 2:0 i pored sjajnih partija srpskog korektora Tijane Bošković, od kojih je druga bila monstruozna - ostvarila je rekord karijere od 44 poena. Zbog tih poraza Ezačibaši ove sezone nije igrao Ligu šampiona, već CEV kup.

Doveli su Maju Ognjenović da ponovo bude sa Tijanom u tandemu, ali njih dve nisu bile dovoljne da se u Turskoj napravi nešto više. Tim jeste nedavno izborio Ligu šampiona osvajanjem trećeg mesta u Prvenstvu, ali je bio daleko od trofeja u kupu i prvenstvu.

Za narednu sezonu već su počele da se sklapaju kockice. Obe srpske igračice su pod ugovorom (do leta 2023), pa bi red bio da im klub obezbedi dobra pojačanja, kako bi u svakom takmičenju imala razloga da se nadaju samom vrhu. Za Maju Ognjenović se pisalo da bi zbog nekih nesporazuma sa trenerom mogla da ode tokom leta (ima tu opciju), ali su nekoliko dana kasnije mediji u Turskoj objavili da su problemi rešeni i da će ostati i naredne sezone.

Početkom maja za Ezačibaši je potpisala odbojkašica iz Trinidada i Tobaga - Šinejd Džek Kisal. Ima 28 godina, igra na poziciji srednjeg blokera i stiže iz italijanske ekipe Megaboks Valefolja. Pre toga je bila član Hemika, Galatasaraja, Uraločke...

"Mnogo sam srećna što mi je data prilika da igram za Ezačibaši. To je oduvek bio moj cilj i mnogo sam počastvovana što se ostvario. Daću sve od sebe da imamo uspešnu sezonu", rekla je Džek Kisal posle predstavljanja.

Novo pojačanje stiglo je prethodne nedelje, u pitanju je Ruskinja Irina Voronkova. Pokriva poziciju primača servisa, prošle sezone je bila MVP prvenstva Rusije, a inače je rođena u Istanbulu, pa se sada vraća u rodni grad. Igrala je za Dinamo Kazanj, Dinamo Moskvu, Lokomotivu iz Kalinjingrada... Sa reprezentacijom Rusije je bila na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Irina Voronkova (AFP)Irina Voronkova (AFP)

Ugovor je produžila Belgijanka Laura Hejrman, nakon sezone u kojoj je imala značajnu ulogu na poziciji blokera u osvajanju CEV kupa i vraćanju kluba u LIgu šampiona.

"Srećna sam što ostajem u Ezačibašiju. Sigurna sam da imamo još mnogo toga da proživimo zajedno. Osećam da imam još toga da dam klubu i timu. Sada ću imati malu pauzu da se odmorim od intezivne sezone, ali jedva čekam da ponovo obučem dragi dres", rekla je prilikom potpisivanja novog ugovora Laura Hejrman.

Dugačko je leto pred čelnicima kluba, tako da se očekuje još promena. Kad ekipa bude kompletna, moći će da se bolje proceni da li će biti dobar kandidat da skine Vakif sa trona. Poslednji put Ezačibaši je bio šampion 2012. godine, tako da se već deset godina čeka nova titula. Za najtrofejniji turski klub to je baš dugačak period posta.

Već se zna da će za Vakif naredne sezone igrati Paola Egonu, što će tim verovatno učiniti samo još jačim. Ezačibaši definitivno čeka težak zadatak...


tagovi

EzačibašiTijana BoškovićMaja Ognjenovićvakifbank

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara